HTML

Csak egyszer vagyunk fiatalok...

Gyerekekről, serdülőkről, fiatalokról, azaz mindarról, ami a felnőttkort megelőzi. Elsősorban a szakmának és maguknak az érintett korosztályoknak, illetve azoknak, akik a jövőbe kívánnak látni.

Friss topikok

Linkblog

Menekülés a pénz elől

lighthousekeeper 2009.08.28. 13:01

Egy olyan világban, ahol számos (elő)ítélet van jelen a fiatalok életfelfogásával kapcsolatban (ti. irreális, céltalan, hamis példaképekre épül) mindig érdekességgel szolgálnak azok a kutatási adatok, amelyek ugyan nem közvetlenül ezeket vizsgálják, de mégis kapcsolódnak a témához. Érdekesek elsősorban azért, mert sokszor megkérdőjelezik, új kontextusba helyezik ezeket a közfelfogásokat.

Most éppen az NRC Piackutató végzett egy internetes felmérést 15-25 éves fiatalok körében (3000 fiatalt kérdeztek meg). A kutatás egyik kérdése az volt, hogy mit tekintenek a legfontosabb céljuknak. A kutatókat is meglepte, hogy legfontosabb cél, amit a fiatalok majd négytizede (38%) választott a szakmán belüli elismertség, a második helyen a hasznos munka (29%) és csupán harmadik helyen található az anyagi jólét (15%), amitől alig lemaradva találhatjuk a másokon való segítés igényét. További érdekesség, hogy a kutatás szerint a fiatalok kétharmadának vannak elképzelései, tervei a következő 10 évvel kapcsolatban, jó részük határozott elképzelésekkel rendelkezik. 
A kutatás kitért az egyes diplomák értékére is, a fiatalok a legpiacképesebb végzettségeknek az orvosi és műszaki irányokat látják, szemben a bölcsész diplomákkal. A felsőoktatási és munkaerőpiaci statisztikákkal összevetve úgy tűnhet, hogy fiatalok ugyan reálisan látják az egyes diplomák értékét, de mégsem az eszükre hallgatva választanak. Vagy éppen ellenkezőleg a céljaiknak megfelelően döntenek és a műszaki pályák kevésbé vonzzák őket? Azt gondolhatják, hogy pl. a bölcsészpályákon nagyobb megbecsültségre számíthatnak? És egyáltalán vajon a gazdasági válság leszállította az igényeket, már nem a pénz a fontos, hanem a szakmai elismertségben és a társadalmi hasznosságban keresnek vigasztalást?

Címkék: kutatás célok pénz fiatalok jövőkép nrc anyagi jólét diploma értéke

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjusagugy.blog.hu/api/trackback/id/tr731344038

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása