HTML

Csak egyszer vagyunk fiatalok...

Gyerekekről, serdülőkről, fiatalokról, azaz mindarról, ami a felnőttkort megelőzi. Elsősorban a szakmának és maguknak az érintett korosztályoknak, illetve azoknak, akik a jövőbe kívánnak látni.

Friss topikok

Linkblog

Megjelent az ÚISZ huszonharmadik száma

lighthousekeeper 2009.08.20. 19:03

Az Új Ifjúsági Szemle huszonharmadik számával lassan kezdjük ledolgozni a korábban felhalmozott csúszást és már tördelés alatt a következő szám is. A 23-as tartalma kitűnő szellemi kalandnak ígérkezik, az időtálló munkák mellett megismerhetünk új kutatási módszereket és találunk benne egészen friss ifjúságkutatási eredményeket is.
 
A tartalomból bővebben:
 
Pitó Klára: Elmennél, nem mennél?... Erdélyi magyar tizenévesek migrációs kultúrája
Milyen ismereteik vannak a pályaválasztás előtt álló erdélyi magyar fiataloknak a nemzetközi migrációról? Milyen mértékben találkoznak ezzel a jelenséggel a tágabb és szűkebb környezetükben? Tagjaik-e migráns hálózatoknak, és ha igen, hogyan hat ez rájuk? A látott minta milyen módon befolyásolja jövőterveiket? A migrációra követendő értékként tekintenek vagy elutasítják? Ki az közülük, aki elmenne? Hová és miért? Hogyan mesélik el mindezt? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ egy kérdőíves- csoportinterjús kutatásunk során. 54 magyar nyolcadik osztályos tanulót kérdeztünk meg egy Maros megyei községben, Mezőpanitban. Egy viszonylag árnyalt képet kaptunk, amelyben a gazdasági és hálózati elemek dominálnak.
Kulcsszavak: nemzetközi migráció, migrációs kultúra, Erdély, tizenévesek, jövőtervezés
 
Végh Viola: Jól csak a szívével lát az ember…
A gyermekvállalási kedv napjainkban egyre csökken, miközben a családalapítás előtt álló fiatal nők helyzete egyre bonyolultabb. Csökken a standard életút normatív szerepe, felnőtté válás útja pedig egyre rögösebb. Az alternatív megoldások választéka egyre szélesebb, főleg ami a párkapcsolatokat illeti, a gyermek utáni vágy ennek ellenére ma is erős a fiatal nőkben. Egy szociálpszichológiai kísérletben azt vizsgáltuk, hogyan viselkednek a gyermekes és a gyermektelen nők akkor, amikor a gyermekvállalás kérdésével egy vizuális választási szituációban találkoznak.
Kulcsszavak: gyermekvállalás, második demográfiai átmenet, destandardizált életút, posztadoleszcencia, szociálpszichológiai kísérlet, szemkamera, szemmozgás
 
Diósi Pál – Székely Levente: Jurisics unokái
A kőszegi önkormányzat megbízásából 2009-ben városi ifjúságkutatás készült a 14-29 éves fiatalok körében. A kőszegi fiatalok élethelyzetének vizsgálatát (lakáshelyzet, munkaerőpiaci státusz, oktatási helyzetkép) kiegészítettük a közösségi terek, szabadidős lehetőségek felmérésével, illetve vizsgáltuk a kőszegi fiatalok jövőképének egyes elemeit is. Ennek a kérdőíves kutatásnak az eredményeit foglalja össze a „Jurisics unokái” című dolgozat. 
Kulcsszavak: ifjúságkutatás, Kőszeg, fiatalok, kérdőív, statisztika
 
Domokos Tamás: A kábítószer-fogyasztó fiatalok társadalmi kirekesztettségének vizsgálata EU indikátorok alapján 
A társadalmi kirekesztettség mérésének módszertani és szakmapolitikai kérdései a 90-es évek óta egyre növekvő mértékben foglalkoztatja az európai kormányhivatalokat, intézményeket és társadalomkutatókat. Bár a társadalmi kirekesztettséget a legtöbb szakértő, szakmapolitikai elemző, vagy kormányzati stratégiai terv még ma is elsősorban a jövedelmi viszonyokkal összefüggő kontextusban értelmezi, megjelentek azok a modellek is, melyek a társadalmi kirekesztettséget elsősorban a társadalmi minőség vagy az életminőség dimenziójában tudja inkább elhelyezni. Az olyan speciális – nem is kis létszámú - célcsoport, mint a kábítószer-fogyasztó fiatalok társadalmi kirekesztettségének vizsgálatának sikere is elsősorban az alkalmazott indikátorok komplexitásán és megközelítési módokon múlik. Kutatásunk célja kettős volt. Egyrészt célunk volt, hogy az EMCDDA (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction) és a Nemzeti Drog Fókuszpont számára valid, az EU módszertani ajánlásait is figyelembe vevő elemzést készítsen a kábítószer-fogyasztó fiatalok társadalmi kirekesztettségéről Magyarországon. Másrészt kutatásunk erősen módszertani kísérlet is volt arra, hogy a kábítószer-fogyasztók kirekesztettségének méréséhez adekvát indikátorokat rendeljünk, melyek orinetációs alapot is jelenthetnek a későbbiek során.
Kulcsszavak: kábítószer-fogyasztás, társadalmi kirekesztettség, indikátor

Címkék: ifjúságügy új ijúsági szemle úisz ifjúsági publikációk szakmai folyóirat

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ifjusagugy.blog.hu/api/trackback/id/tr331325959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása